20. jun. 2011

Po dežju

Cel dan je deževalo, pozno popoldan pa se je le prikazalo sonce. Idealno za sprehod v gumi škornjih saj je Vitu skakanje po lužah nadvse zabavno. ;)) Pa pobiranje palčk, kamenčkov, polžkov....


Me pa zanima kako se spopadate z polži na vrtu? Ne s takšnimi z hišico, pač pa z rdečimi? Pri nas jih je ogromno (predvsem zaradi par sosedov, ki ne kosijo redno) in včasih se zgodi, da mi čez noč požrejo kar celo rožo.... Strup odpade, predvsem zaradi otrok. Okoli rož imam posuto lubje in pepel, pa se mi zdi, da sploh ne zaleže več....


Lep dan,
Suzi


11 komentarjev:

  1. Rdeči polži so res prava nadloga. Lahko poskusiš tudi s soljo, čeprav ta mi je precej kruta in s pobiranjem, ampak ni ravno okusno opravilo :(

    Ta fotografija pa mi je zelo všeč.

    OdgovoriIzbriši
  2. Joj,polži.Nikoli konca!!!

    Po novem,oziroma že kar nekaj časa obstaja za ljudi in ostale živali neškodljiv strup.
    Potreseš ga na drobno po vsej gredi,tudi če je dež in se granule razmočijo ne razpadejo,ampak po dežju spet stopijo v trdo stanje.Granule nimajo karence.
    Gre pa nekako takole; polž vabo poje in mu da občutek sitosti.Zato se vrne v zemljo in tam zaspi.
    Zadeva ni poceni, meni jo mož nabavlja v Merkurju.
    Mogoče poiskusiš.

    lp

    OdgovoriIzbriši
  3. Pri nas jih mama enostavno pobira. Fotografija pa je enkratna.

    OdgovoriIzbriši
  4. Vem, da so se v zadnjem času rdeči polži hudo razširili pri nas. Ker nimam z njimi izkušenj, ti lahko samo povem, kaj slišim. Ali jih pobiraš ali pa baje obstajajo posebne račke/gosi?, ki jejo samo te polže. btw - lepa fotka :)

    OdgovoriIzbriši
  5. No ker že omenjaš polže ... pri nas za njihovo iztrebljanje poskrbijo naše tri neme race, ki v svojo obrt že vpeljujejo enajst svojih naslednikov ;o) ... Ostali prijemi pa se mi ne zdijo ravno prijazni ... če nebi bilo druge bi se jih verjetno lotila s slojo, ker tole s posipanjem strupa tudi ne vem koliko je prijazno do živali, ki hodijo mimo in tudi človeka ... ne vem samo ugibam ... ker ko slišim besedo strup me malo strese kot bi me smrt povohala ... ;o) Upam, da boš zadevo uredila ...

    OdgovoriIzbriši
  6. odličen posnetek....

    nasveta pa nimam, ker nimam vrta :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Pri nas doma jih še nisem videla, v Črnomlju pa imam vrt že tretje leto in so se letos pojavili prvič.
    Ne vem, kaj bi naredila z njimi. Jaz jih pobiram in nosim prek asvaltirane ceste na travnik ... mislim, da sem preveč humana, ker jih ni nič manj :((( imajo pa najrajši solato :( kot jaz :((( pa jagode so čisto požrte, spravili so se celo na bučke :(((

    OdgovoriIzbriši
  8. Recept moje mame glede polžev: vsak dan zjutraj, ko gre pogledat vrt in se pogovorit s solatko in rožicamo, kako je bilo čez noč, ima v roki plastično vrečko. In v to vrečko pobere vse polže, ki ji pridejo naproti. Po končanem obhodu vrečko preprosto zaveže (da polži ne pobegnejo) in vrže v smeti.
    Priznam, malček kruto, pa vendar je rezultat več kot učinkovit. Popolnoma naravno (če seveda odmislimo plastično vrekčo), brez umetnih dodatkov po vrtu, strupenih kemikalij in vsak dan manj polžev.
    Je pa edini problem v tem, da se s tem polžev nikoli ne da 100% odpravit. Vedno se najde še kakšen nov polž, ki ga je potrebno eliminirati. ;)

    OdgovoriIzbriši
  9. Super fotka. :)

    Polže imamo pri nas letos prvič in so za ZNORET! Požrli so mi bučke in solato. Vsak dan jih poberem več kot 30 in jih nesem v poteček, ki ga imamo ob hiši v upanju, da se utopijo. Imam pa filing, da ne bom več dolgo tako humana. Vse polno imajo rožic in trave, pa jim res ni treba jesti moje zelenjave.

    OdgovoriIzbriši
  10. Sploh ne morem verjet, da so kraji kjer ni polžev! Pri nas jih je za izvoz (res manj kot v preteklih letih). Sem nekako upala, da obstaja kakšna naravna stvar, ki odžene polže stran, pa vidim, da ni te sreče.

    Strupa res ne upam potrosit vse naokoli, zaradi otrok in psa - potrosila ga bom le v špranjo med lesenimi podnicami terase in tlakovci (se mi zdi, da od tam prilezejo zvečer). Valentina, mi lahko poveš kako se imenuje?

    Nabiranje pa se mi zdi skoraj brezveze (da bi jih zjutraj nosila stran in jih zvečer spet pobirala), razen če jih potem tako ali drugače ne potamaniš.

    OdgovoriIzbriši
  11. ti oranžni polži so pri nas tretirani kot invazivna vrsta

    http://www.europe-aliens.org/pdf/Arion_vulgaris.pdf

    OdgovoriIzbriši